Energetikai Technikum és Kollégium Paks

Skip to: site menu | section menu | main content

 

Csengetési rend

1. 07:50 - 08:35
2. 08:45 - 09:30
3. 09:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:50 - 12:35
6. 12:45 - 13:30
7. 13:40 - 14:25
8. 14:30 - 15:15
9. 15:20 - 16:05


VERSENY-EREDMÉNYEK

ESZI facebook ESZI youtube csatorna
ESZIgram ESZI TikTok

Energetikai Technikum és Kollégium

 

Oroszországi látogatás

Galéria
>
2016-2017
>
Oroszországi látogatás

2016. november 3 - 10.

Beszámoló az Oroszországi útról

Iskolánkat 10 fő tanuló és egy tanár, illetve az erőmű részéről Kern Tatjana és Juhászné Pónya Mónika képviselte azon az oroszországi utazáson, melynek célja kettős volt. Az első cél kapcsolatépítés és bővítés a Novovoronyezsi Szakközépiskolával, a második cél pedig tájékoztatás a MIFI részéről a külföldi továbbtanulás lehetőségéről. November 3-án kelt útra a csapat és november 10-én érkeztek haza.

Az elsődleges cél természetesen Moszkva volt, ahol több híres helyet is megnéztek a résztvevők, úgy, mint a színház teret, vagy a Kremlt. Moszkván belül metróval közlekedtek, néhány diák életében először Moszkvában ült metrón. A csapat tagjainak véleménye alapján a legérdekesebb látnivaló az Orosz Űrhajózási Múzeum volt, ahol az űrhajózás történetével ismerkedhettek meg. Moszkvában az élet rohanó, úgy, mint minden nagyvárosban, az utak tele gépkocsikkal, a metró emberekkel, a biztonsági fokozat a legmagasabb, minden kiemelt helyen mágnes kapuk találhatók, és ellenőriznek is természetesen.

A rövid, ám eseményekben gazdag moszkvai kirándulás után Voronyezsbe vette útját a társaság. 6 órás, vagyis hosszú, de kényelmes vonatozást követően érkeztek meg a városba.

Voronyezsben kedves fogadtatás várta a csapatot, két diák és az iskola igazgatóhelyettese, Helena, személyében. Voronyes után Novovoronyezsbe utaztak a diákok és tanáruk, ami mint tudjuk Paks testvérvárosa, de a város több szálon is kapcsolódik Magyarországhoz. Első és talán legfontosabb a történelemből ismert kötődés. A Don kanyarban elesett magyar katonák emlékére itt állították fel azt az emléktemetőt, ahol 53 000 elesett katona maradványai találhatók (és még a mai napig is bővül), továbbá – amire csak ott derült fény – az atomerőmű szakemberei gyakorlatokat végezhettek korábban a városban, erről még fénykép is készült!

Novovoronyezsben a helyi Szakközépiskola és Technikum vendégei voltak diákjaink. Így láthatták az iskolájukat belülről, a laborokat, ezen kívül diákfórumon is ismerkedhetett a két intézmény.

De nem csak az iskolát tekintették meg, hanem elsőként járhattak az 5-ös blokk telepén.

Természetesen csak a szekunder kör környezetében. Az erőmű fő gépésze vezette körbe a lelkes csapatot, akitől bővebb információt kaphattak az új reaktorok működéséről, ami nagyon hasznos volt mindenki számára, mindenkinek nagyon tetszett az úgynevezett Heller – Forgó hűtőtorony, amely nagy szerepet játszik az erőmű működésében.

Még aznap egy érdekes múzeumban is jártak, ahol megismerték az erőműhöz kötődő tudósok életét, továbbá megtekintettek egy fegyver kiállítást is.

A második hely, amit érdemes kiemelni, az erőmű oktatási központja, ahol 30. századi technológiákat alkalmaznak az oktatáshoz. Itt a látogatók működés közben tekinthetik meg a vezénylőt, több szimulációs termet, és egy virtuális 3D termet is, ahol a szerelők virtuális térben közlekedhetnek, és végezhetik el feladataikat.

De nem csak szakmai napok voltak, a városban közösen megkoszorúzták az elesett katonák emlékművét, továbbá a Don kanyarban elesett katonák sírhelyeit is.

Az utolsó este a vendéglátók egy vacsorával búcsúztatták el a társaságot.

A visszaút során Moszkvában a Roszatom–tól egy hölgy várta diákjainkat és az őket kísérő felnőtteket. Az utolsó cél a MIFI (Mérnök Fizikai Intézet) volt, ahol a diákokat tájékoztatták a külföldi tanulási lehetőségről. A mai fiatalságnak el kellene ezen gondolkodnia, hiszen a külföldi tapasztalatszerzés a tanulás egyik legeredményesebb formája, amivel sokoldalú tapasztalatszerzésre van lehetőség.

A résztvevők véleménye szerint az utazás nagyon jól sikerült, sok élménnyel gazdagodva tértek haza. Ezúton szeretnék megköszönni a szervezőknek, továbbá az iskolának és a Paks II-nek, hogy támogatták az utat.

Kocsmár István

feltöltve: 2016. november 15.

Cisco logo

ICDL

Europass

Kutató Diákok Mozgalma

MATEHETSZ

Hümér Energiavámirok