Skip to: site menu | section menu | main content

 

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium
Paks

 

Iskolánkról

BEMUTATKOZUNK

1986-ban nyitotta meg kapuit az ország első vállalati iskolája a Paksi Atomerőmű Vállalat, majd a Paksi Atomerőmű Rt. Részeként. 2001-től a középiskola alapítványi fenntartással működik, az átlagosnál jelentősen jobb feltételeket biztosítva az itt tanulók számára. A működtető alapítvány tulajdonosa révén az iskola is az MVM cégcsoport „tagjává” vált.

Képzési struktúránk elsősorban az Atomerőmű és a villamosenergia-ipar igényeire épül, de a gazdaság más területein is jól konvertálható, piacképes szakmákat biztosít az itt végzőknek.

Az energetikai ipar igényeire épített képzés egyben az iparágban történő munkavállalást, ill. alkalmazást is elősegíti, valamint – elsősorban a szakirányú- továbbtanuláshoz is magas szintű ismereteket nyújt.

Intézményünkben az oktatás közép- és emeltszinten folyik. Első lépcsőben közismereti és szakmai érettségit – 2020-tól az érettségi évében OKJ-s rész-szakképesítést is -, második lépcsőben pedig a technikusi vizsga letételével újabb OKJ-s szakmát igazoló bizonyítványt szerezhetnek tanulóink.

Képzést folytatunk műszaki és gazdasági szakterületen, elsősorban az energetikához, a villamosiparhoz kötődő szakirányokban, ezen belül gépészet, villamosipar és elektronika, informatika, környezetvédelem ágazatokban, de szüksége van az iparágnak közgazdasági és ügyviteli „utánpótlásra” is. Mindegyik ágazatban kiváló feltételekkel képezünk szakembereket.

Az iskolában kiemelt óraszámban folyik az idegen nyelv oktatása: a német vagy az angol nyelvet választhatják diákjaink, illetve az ügyvitel ágazaton 2017-től második nyelvként az orosz is bekerült a helyi tantervbe.

Az oktatást korszerűen felszerelt laboratóriumok, számítógéptermek, szaktantermek, oktatótermek, továbbá az összefüggő szakmai gyakorlat során az erőmű műhelyei segítik.

Távolabbról érkező diákjaink elhelyezésére iskolánk kollégiumi férőhelyet biztosít. A kollégium magas színvonalú feltételeket nyújt a tanuláshoz és pihenéshez. A háromágyas, mosdófülkés szobákban elhelyezett tanulóknak lehetőségük nyílik klubszoba, számítógépterem, stúdió, konditerem igénybevételére, és szabadidős programokon való részvételre.

Az 500 férőhelyes sportcsarnok rendszeresen ad otthont nagy nemzetközi sporteseményeknek, koncerteknek, egyéb rendezvényeknek. Sokféle testnevelési, mozgási, sportolási lehetőséggel áll a tanulók rendelkezésére. Rendelkezésünkre áll a tanuszoda, ahol a testnevelési órák egy része zajlik.
A Diáksport Egyesületben kosárlabda, foci, kézilabda, tenisz, és természetjáró szakosztály működik.

Vizsgák, lehetőségek

A diákoknak a 12. év végén érettségi vizsgát kell tenniük. Ezután nyílik lehetőségük a szakmai tanévek megkezdésére, vagy felsőfokú továbbtanulásra.

Az alapképzésben nálunk érettségizők a 13. tanév végén, a más intézményekben érettségizettek, akik az érettségi utáni képzésünkön vesznek részt, a 14. tanév végén technikusi bizonyítványt (OKJ-s szakmai képesítést) kapnak, amely lehetőséget ad magas szaktudást igénylő munkahely betöltésére az atomerőműben, az MVM cégcsoport tagvállalatainál, az állami vagy a magánszektorban egyaránt.

Iskolánk ECDL vizsgaközpontként is működik. Diákjaink ennek köszönhetően a tanulmányaikkal párhuzamosan a négy vagy akár hét modulból álló, nemzetközileg elismert ECDL bizonyítványt is megszerezhetik.

2017-ben az ESZI a Language CERT Nyelvizsgaközpont vizsgahelye lett, ami lehetővé teszi diákjaink számára, hogy az intézményben szerezzenek közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát angol nyelvből.

Továbbtanulás

A Energetikai Szakgimnázium és Kollégium kiemelt feladatának tekinti a felsőfokú továbbtanulásra való felkészítést. A nálunk végzett diákoknak több mint 60%-a nyert felvételt felsőfokú intézményekbe.

A sokéves országos mérési eredmények, a tanulmányi versenyeken elért helyezések, a továbbtanulási- és elhelyezkedési mutatók, a munkahelyi vélemények, valamint a régi diákok visszajelzései alapján iskolánk az ország egyik legjobb középiskolája.

aiddtiszk

Europass

ECDL

Tudásod a jövőd

Sulinet innovativ iskolahálózat

Kutató Diákok Mozgalma

Határtalanul