eng



Alternatív kommunikáció




Az alternatív kommunikáció számos fajtája használ nem beszédhangokat információközlésre, a ködkürttől az Afrikában jellemző dobolásig és fütty nyelvig. Az alternatív kommunikáció sok formában megjelenhet. Az információ átadásának minden módjához kapcsolódik egy fontos tulajdonság: a közléshez hangokat használnak.

Fütty nyelv
A modern nyugati társadalmakban a fütyülés érzelmet, indulatot fejez ki, és nem információt közöl. A fütyülés tartalmazhat és tartalmaz is információt ahogy azt használják Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Új-Guineában.

A néhányszáz fütty nyelv közül a legtöbb a hangszín szerinti különbségre épül.

A többi fütty nyelv az artikulációra épül. A pireneusi Aas lakói egy olyan Spanyol dialektuson alapuló fütty nyelvet használnak, ami hasonlóképpen működik, mint a Silbo gomerai fütty nyelv, amit a Kanári-szigeteki la gomerai pásztorok használtak a magas hegyekben.

A Silbo elég erőteljes, és lehetővé teszi, hogy a fütyülők a különböző témákban társaloghassanak

Ehhez hasonlóan a török Kusköy faluban is az emberek a török nyelv egy fütty változatát használják, hogy a hegyekben kommunikáljanak.


A fütty nyelv olyan szituációkban fejlődött ki, ahol a beszéd nem megfelelő eszköz, de nem minden nyelven alkalmazható. Azonban a fütty magasabb kommunikációs szintet jelent, mint a dobolás, mivel ugyanazon a szinten működik, mint a beszéd.

Dobolás
zenei jelzésekkel Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Óceániában kommunikálnak, és ide sorolható a dobolás is. A ritmus közölhet egy fogalmat, megismételhet egy hangzás mintát, vagy csupán a zenei törvényszerűségeknek engedelmeskedik.


A dobolás önmagában nem nyelv. Az üzenetek nagyon sablonosak és környezetfüggők. Bizonyos nyelvekben az üzenteket gyors dobveréssel továbbítják, ugyanolyan gyorsasággal, mint a beszéd. Félreértelmezések előfordulhatnak a kommunikáció félreérthető természetének köszönhetően.

Ez a fajta kommunikáció ugyanúgy fordítási problémákkal küzd, mint a vokális kommunikáció. Nincsen nemzetközi "dob" nyelv.

Kürtölés
A legegyszerűbb jelzés, amihez kürtöt használnak, az a ködkürt. A hajók a ködkürt harsogását arra használják, hogy jelezzék jelenlétüket rossz látási viszonyok közepette. Mivel ez egy rendkívül egyszerű rendszer, kétféle információ közlése fordulhat elő: a hajó jelenlétét és irányát mutathatja.


Kifejlődtek bonyolultabb, kürtöt használó rendszerek is, a leginkább a katonaságnál, például a harsona és a kürthívás. A kürthívásokat régebben nagy tömegek sürgős összehívására használták.


A hívásokat vadászok is használják a középkor óta. Mivel a férfiak gyakran el voltak különítve vadászat közben, jelzések sorozatát használták, hogy tartani tudják a kapcsolatot a sűrű erdőkön keresztül is. Különböző ritmusokat kellett használni, ha egy róka megjelent a földeken, vagy ha a vadásztársaságot összehívták.

Harangok


Haranggal századokon át továbbítottak üzeneteket. Még a római korban is használták a harangot arra, hogy a helyieket értesítsék a fürdőház nyitásáról. Ezek a jelzések a templomharanggal folytatódtak, ami összehívta az egyházközséghez tartozó embereket különböző istentiszteletre.


Amikor a lélekharang megszólat, az ütések száma mutatta, hogy férfi, nő vagy gyerek halt meg. Egy sorozatban hármat ütöttek, ha gyerek, két sorozatban hármat, ha nő, és három sorozatban hármat, ha férfi volt.

Ha a harangot félreverték, az riadót jelzett (olyat mint a tűz vagy a felkelés). A harang használatát nem korlátozták a harangtoronyra. Gyakran használtak harangot a tengeren veszélyes sziklák jelzésére. Csengőt nagy háztartásokban is használtak, ahol egyes szolgálókat ezzel hívták bizonyos szobákba a munkájuk elvégzésére.


Teszteld a tudásod!
Megoldás:
A tipped:
Újrakezd
Csalás
Az ingyenes script szolgáltatója: JavaScript Kit



Támogatók:
SuliNET
ESZI
2005. október 31. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium